Persbericht – “Drugs in Brussels 2019” studiedag

De FEDITO BXL vzw, Brusselse federatie van Instellingen voor Verslaafden, organizeert op donderdag 21 februari 2019 zijn jaarlijkse studiedag « Drugs in Brussels »

De FEDITO BXL vzw heeft politici uitgenodigd op een politieke dialoog over het thema van deze editie is : verminderen de sterfgevallen, beperken de infecties, behandelen de infectieziekten. We zullen vooral het probleem van naloxon, diagnostische sneltesten, outreach en nieuwe geneesmiddelen bespreken : hoe de nieuwe hulpmiddelen te gebruiken en nieuwe werkwijzen te ontwikkelen.

Els Ampe (Open VLD), André du Bus (cdH), Zoé Genot (Ecolo), Hannelore Goeman (sp.a), Fabian Maingain (Défi), Julien Uyttendaele (PS) zullen aan het politieke debat deelnemen.

Datum : donderdag 21 februari van 9.00 uur tot 16.30 uur

Plaats : Maison des Associations Internationales, Washingtonstraat 40, 1050 Elsene

Programma / website : http://feditobxl.be/dib2019nl

Perscontact / interview : Sébastien Alexandre, Directeur, FEDITO BXL asbl

s.alexandre(@)feditobxl.be 0474 96 30 40

Verband

De problematiek van overlijdens en besmettingen door drugsgebruik blijft een grote uitdaging. In Noord-Amerika loopt het aantal overdosissen al meerdere jaren op tot een ongeziene hoogte. Deze situatie leidde in 2017 tot meer dan 72.000 overlijdens (1). Dit is bijna het dubbel van het aantal verkeersslachtoffers(2). Binnen de Europese Unie liggen de statistieken heel anders. In 2016 waren er 7929 overlijdens ten gevolge van een overdosis (9138 met inbegrip van Turkije en Noorwegen)(3). Dit lagere aantal is te danken aan minder voorschriften van opioïden en het bestaan van een belangrijk systeem voor risicobeperking en alternatieve behandelingen.

Toch zijn de cijfers verontrustend(4, 5) aangezien het aantal overdosissen al vier opeenvolgende jaren blijft toenemen. Het Europese observatorium benadrukt dat “nieuwe opioïden een ernstige bedreiging vormen voor zowel de individuele gezondheid als de publieke gezondheid in het algemeen” (EMCDDA, Europees rapport over drugs, 2018). Bovendien is het algemeen bekend dat het aantal dodelijke overdosissen structureel wordt onderschat, ook in België.

Ons land onderscheidt zich van vele andere Europese landen, vooral door het feit dat het enige antidotum voor opiumhoudende overdosissen (Naloxone) moeilijk te verkrijgen is. Het gebruik ervan wordt bemoeilijk door de prijs en het feit dat het uitsluitend op voorschrift en als injectie verkrijgbaar is (hoewel het ook in de vorm van een neusspray bestaat), en dit ondanks het belang van dit antidotum voor de publieke gezondheid.

Wat de besmettingen door drugsgebruik betreft, kunnen we ten slotte stellen dat we zeer verheugd zijn over het project dat als doel heeft om de behandeling van hepatitis C in alle stadia van de ziekte beter toegankelijk te maken. Er blijven echter nog tal van uitdagingen die we moeten overwinnen op het vlak van preventie, opsporing en efficiënte toegang tot behandelingen. Ondanks de moeilijke schattingen tonen talrijke onderzoeken aan dat de prevalentie van hepatitis C bij bepaalde groepen drugsspuiters tot bijna 85% kan oplopen, aangezien de injectie de hoofdoorzaak voor de virusbesmetting blijft(6). Hoewel het aantal hiv-besmettingen onder controle lijkt te zijn, is dit probleem bijlange niet van de baan. Er is dan ook een constante aandacht vereist.

Momenteel zijn er talrijke hulpmiddelen voorhanden om het aantal overlijdens te verminderen en om besmettingsziekten uit te roeien. Maar daarvoor moeten deze middelen beter toegankelijk zijn en is een geoptimaliseerd gebruik noodzakelijk.

1 https://www.drugabuse.gov/related-topics/trends-statistics/overdose-death-rates

2 https://eu.usatoday.com/story/money/cars/2018/02/15/national-safety-council-traffic-deaths/340012002/

3 http://www.emcdda.europa.eu/data/stats2018/drd_en

4 https://feditobxl.be/fr/2017/06/tribune-les-overdoses-sont-en-hausse-une-mobilisation-internationale-europeenne-nationale-et-collective-simpose/

5 https://feditobxl.be/fr/2018/06/les-overdoses-sont-toujours-en-hausse-une-crise-sanitaire-guette-la-belgique-reste-passive/

6 https://eurotox.org/wp/wp-content/uploads/Eurotox-Rapport-2017.pdf

Twitter Facebook LinkedIn Pinterest Email