‘Belgisch cannabisbeleid faalt’ (De Standaard)

Meer geweld, meer gezondheidsproblemen: volgens vijftien wetenschappers heeft het drugsbeleid almaar meer kwalijke gevolgen voor de samenleving.

(…) Samen zijn ze ervan overtuigd dat het Belgische cannabisbeleid heeft gefaald. ‘De repressieve aanpak heeft alleen geleid tot geografische verschuivingen en de opkomst van criminele ondernemers die op bijna professionele wijze cannabis aanbieden’, zegt professor Paoli. ‘Bovendien is er geen controle mogelijk op de kwaliteit en de sterkte, met alle gevolgen van dien voor de volksgezondheid.’

De groep hield ook alternatieve opties tegen het licht. Een volledig vrije markt is niet wenselijk, zegt het rapport. Maar een totaalverbod, wat zou overeenkomen met het huidige beleid, is dat evenmin. ‘Beide opties gaan samen met onaanvaardbaar hoge gezondheidskosten. Of de markt nu legaal of illegaal is, ze wordt uitsluitend beheerst door winstbejag.’

Volgens de wetenschappers zijn er vier verdedigbare modellen. Thuisteelt of cannabis social clubs (waarvan gebruikers lid kunnen worden, zodat ze het recht krijgen om onder voorwaarden cannabis te kweken en te verdelen) zouden vrij eenvoudig kunnen worden ingevoerd zonder dat andere EU-lidstaten negatieve gevolgen ondervinden.

(…)

Lees meer : ‘Belgisch cannabisbeleid faalt’ (De Standaard)

Twitter Facebook LinkedIn Pinterest Email