Het grote drugsdebat: toxicoloog Jan Tytgat versus burgemeester Bart De Wever (De Knack)

Désolé, cet article est seulement disponible en Néerlandais.

« Ik zou graag met Bart De Wever discussiëren over zijn oorlog tegen drugs in Antwerpen », zei toxicoloog Jan Tytgat onlangs in de krant. Want al willen ze allebei dat het aantal gebruikers daalt, over het antidrugsbeleid verschillen ze radicaal van mening. Knack bracht de professor en de burgemeester samen.

‘Ik ben geen professor die in een ivoren toren leeft’, zegt Jan Tytgat. ‘Ik werk al twintig jaar als toxicoloog voor de KU Leuven én voor Justitie. Ik ken de drugsverslaafden, de jonge mensen die aan een overdosis zijn gestorven. Ik analyseer de in beslag genomen drugs, en weet wat er op het terrein gebeurt. Als ik een belangrijke politicus als Bart De Wever hoor vertellen over zijn « war on drugs », wil ik hem graag uitleggen dat het huidige drugsbeleid totaal heeft gefaald, en wil ik hem een alternatief voorstellen. Voor alle duidelijkheid: ik ben tegen drugs. Maar zoals het nu loopt, kan het niet verder.’

Daarom schreef Tytgat samen met zijn collega’s Paul De Grauwe en Tom Decorte Cannabis onder controle, hoe?, een boek met concrete antwoorden op de vraag uit de titel. De bottomline: rücksichtslose repressie is het antwoord niet, cannabis regulariseren is dat wél.

(…)

TYTGAT: Maar wat is er nu? Een totaal onduidelijk beleid. Niemand weet nog wat mag en wat niet. De paars-groene regering heeft in 2001 een parlementaire beleidsnota geschreven over het te voeren drugsbeleid. We zijn nu vijftien jaar verder, burgemeester, en wat stel ik vast? We dweilen met de kraan open. De hoeveelheid drugs die in omloop is, blijft stijgen. Het aantal gebruikers met psychotische symptomen groeit, omdat ook het aandeel van het verslavende bestanddeel THC in cannabis toeneemt. Het aantal in beslag genomen wietplantages is niet bij te houden. Enzovoort. Het drugsprobleem is totaal niet onder controle.

Vindt u dat het huidige drugsbeleid wél werkt, meneer De Wever?

DE WEVER: Als het doel van het drugsbeleid is om drugs uit de samenleving te bannen, werkt het inderdaad niet. Daarin heeft professor Tytgat gelijk. Maar mijn zogenoemde war on drugs heeft daar ook weinig mee te maken. Ik heb nooit gezegd dat ik drugs van straat zou halen. Ik heb gezegd dat we de drugsgerelateerde criminaliteit zouden aanpakken én verslaafden beter zouden helpen.

In de beleidsnota van 2001 staat dat je thuis een wietplant mag telen en de opbrengst mag oproken. Die wiet op de openbare weg roken, mag dan weer niet. Je mag hem ook niet buitenshuis gaan kopen. Word je met minder dan 3 gram in je zakken betrapt, dan is het wél oké. Dat is de onduidelijkste regeling die je je kunt inbeelden. Mijn agenten zijn me komen smeken om daarvan verlost te zijn. Ze wisten ook niet meer wat ze moesten doen.

(…)

TYTGAT: Maar is het probleem daarmee opgelost? Het is vermoedelijk gewoon verschoven naar andere plekken in of buiten de stad.

DE WEVER: Ik zeg niet dat de drugshandel weg is. Ik heb hem ondergronds geduwd en voor een stuk uit de stad.

(…)

TYTGAT: Ja, maar ik geloof niet in repressie. Ze werkt niet. Ze botst snel op haar beperkingen, onder meer vanwege de niet te stuiten aanwas van producenten en verdelers. Ik ben dokter: voorkomen is beter dan genezen. Zet het geld in aan het begin van de cyclus, en leer jongeren over de gevaren van drugs. Je kunt dat niet genoeg doen. Ik geef vaak les in scholengemeenschappen. Het spreekt voor zich dat ik iedereen het gebruik van drugs in alle toonaarden afraad.

DE WEVER: Daarom waardeer ik u, professor, meer dan de coauteurs van uw boek: omdat u zich duidelijk uitspreekt over de gevolgen van drugs.

Meneer De Wever, u hebt enkele tientallen agenten extra ingezet om dealers op te sporen. Maar voor preventie heeft de stad Antwerpen 4,3 voltijdse medewerkers. Is dat niet wat weinig?

DE WEVER: Wij doen redelijk wat aan preventie.

Maar gelooft u ook in preventie?

DE WEVER: Niet echt.

(…)

TYTGAT: Vanuit pedagogisch standpunt vind ik het niet goed dat wij, de oudere generatie, altijd klaarstaan met een vermanend vingertje. Dat werkt contraproductief. Jongeren die op een festival een xtc-tablet geslikt hebben, raad ik aan om dat vooral geen tweede keer te doen. ‘Het is geen doodzonde’, zeg ik, ‘maar blijf zeker weg van heroïne en lsd.’ Van een overdosis cannabis is nog niemand gestorven.

(…)

Source : Het grote drugsdebat: toxicoloog Jan Tytgat versus burgemeester Bart De Wever (De Knack)

Twitter Facebook Google+ LinkedIn Pinterest Scoop.it Email