Tienmaal meer risicovol gokken in sportclubs (VAD/ UGent)

Sorry, this entry is only available in Dutch.

VAD voerde, in samenwerking met de Universiteit Gent, bij 817 leden van sportclubs (in de eerste plaats bij sporters) een survey uit naar gokken en sportweddenschappen. Gokken en vooral sportweddenschappen komen in die setting veel vaker voor dan in de algemene bevolking. Onder teamsporters – vooral in de voetbalwereld – vind je meer gokkers en zij vertonen algemeen een sterker risicoprofiel. Praten over sportweddenschappen en daar samen een gokje op wagen zijn er goed ingeburgerd.

Een groot deel van hen denkt door de eigen sportexpertise meer winstkansen te hebben. Behalve dat andere onderzoekers die these reeds weerlegden, geven de resultaten van dit onderzoek aan dat geld verliezen de regel is, waarbij dit in extreme gevallen tot boven 1.000€ per maand kan oplopen. Toch is er weinig besef dat men met gokproblemen kampt. En ook van preventie in de sportclubs is amper sprake. De invloed van gokreclame wordt evenwel groter.

Op basis van de onderzoeksresultaten zal VAD zich toeleggen op preventieve acties, o.a. in aanloop naar het WK voetbal, alsook op een meer beleidsgerichte inbedding via Sportivos, het VAD-preventieprogramma voor sportclubs.

Lees hier het artikel, met link naar het onderzoeksrapport.

VAD is verheugd te kunnen meedelen dat UGent-onderzoeker Bram Constandt met een paper over ons gezamenlijke onderzoek de ‘ESMQ New Researcher Award’ van European Association for Sport Management won. Proficiat, Bram!

Twitter Facebook LinkedIn Pinterest Email