Pano: Medicinale cannabis – wondermiddel of niet? (VRT)

Sorry, this entry is only available in Dutch.

Vorige week keurde de commissie volksgezondheid in de kamer een wetsvoorstel goed dat de opstart van een “cannabisbureau” mogelijk maakt. Daarmee wil de overheid de teelt en het verdelen van medicinale cannabis regelen.

Een stap vooruit want medicinale cannabis verkrijgen, is in ons land niet vanzelfsprekend. Door de huidige strikte wetgeving zien patiënten zich gedwongen om er op een illegale manier aan te raken.

Pano onderzoekt met Daniël Dumoustier – cameraman, oorlogscorrespondent en kankerpatiënt – wat dat eigenlijk is, medicinale cannabis, en wat het wetsvoorstel verandert voor mensen die het product willen gebruiken in de strijd tegen hun ziekte.

Pano: Medicinale cannabis – wondermiddel of niet? : woensdag 6 maart om 21.25 u. op Eén

Replay : https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/pano/2019/pano-s2019a5/

Persbericht

Johan Bamps is MS-patiënt en rijdt om de drie maanden naar Nederland om er medicinale cannabis te gaan halen. Van zodra hij er de grens mee oversteekt, is hij strafbaar:  “Ik heb niet het gevoel een crimineel te zijn, omdat ik aan mijn eigen gezondheid werk door die medicinale cannabis. Alhoewel dat ik inderdaad weet dat het tegen de wet is.”

Bij Tristan, een jongetje van acht dat botkanker heeft gehad, lijken de medicinale cannabisdruppels te helpen: “Als ik stap heb ik pijn aan mijn voetjes. Als ik slaap heb ik pijn aan mijn rug. Maar die druppeltjes helpen.”

Ook cameraman en oorlogsverslaggever Daniël Dumoustier kreeg anderhalf jaar geleden kanker. Om de bijwerkingen van de chemotherapie te verlichten, nam hij medicinale cannabisdruppels. Dat hielp. Hij vraagt zich af wat er allemaal in die druppeltjes zit? Waarom is het zo moeilijk om er op een legale manier aan te geraken? Gaat het wetsvoorstel daar verandering in brengen? Is er meer onderzoek nodig naar de effecten van medicinale cannabis?

Daniël gaat op onderzoek. Pano volgt hem.

Een reportage van Daniël Dumoustier en Laura Niclaes
Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

Twitter Facebook LinkedIn Pinterest Email